Welkom op de website van IJsselvallei

Familie Hopman

Hoi! Wij zijn Tom en Lianne Hopman en samen met onze 4 kinderen wonen wij op boerderij de Zwaluwhoeve in Beemte Broekland, een dorpje gelegen ten Noorden van Apeldoorn.
Wij hebben een varkenshouderij en houden zoogkoeien van het ras Blonde d’Aquitaine dit is van origine een frans vleesras, daarnaast hebben wij aan hobby nog een aantal schapen en pluimvee. Wij hebben een mooi gezinsbedrijf waar we met veel passie ons vee verzorgen.

In 1982 is deze boerderij gestart door de ouders van Tom, zij zijn begonnen met zeugen en wat vleesvee. Een aantal jaren later is de bedrijfsvoering een gesloten varkenshouderij geworden, dat wil zeggen dat de biggen die bij ons geboren worden ook bij ons tot vleesvarken uitgroeien. Al meer dan 25 jaar houden wij onze zeugen in groepshuisvestingen en ook zijn we vanaf dag 1 ingestapt in het beterleven 1 ster concept van de dierenbescherming, wat o.a. inhoudt dat ze extra ruimte hebben in de hokken, ze beschikken over voldoende afleidingsmaterialen en alle dagen wordt er mais of hooi gestrooid bij de varkens zodat ze daar mee kunnen spelen wat voor ons weer handig is om ze goed te kunnen controleren.

In 2019 hebben wij een geheel nieuwe stal gebouwd voor de zeugen, hierin hebben wij vrijloopkraam-opfokhokken laten plaatsen, zodat de zeug zich vrij kan bewegen in haar hok. Wij vinden dit een mooie manier van het houden van varkens. Middels deze vernieuwing zijn wij ook gaan verduurzamen, zo hebben wij geen gas of andere brandstoffen meer nodig, is alles ledverlichting en is de ventilatie frequentie gestuurd en ook wekken wij al onze energie op door eigen zonnepanelen.

Naast het hebben van varkens houden wij ook zoogkoeien van het ras
Blonde d’Aquitaine. Wij vinden dit een mooi en geschikt ras omdat de kalveren op een natuurlijke wijze geboren worden en het ras toch zorgt voor een goede vleesaanzet. De kalfjes mogen bij de moeder blijven lopen totdat ze ong 6-9 maand oud zijn.
Wij houden onze koeien s’ winters in potstallen wat alle dagen wordt opgestrooid. De koeien die net gekalfd hebben komen in afkalverhokken, zodat moeder en kalf rustig aan elkaar kunnen wennen, na een aantal dagen gaan ze weer de groep in, zo leuk om te zien hoe de kleine kalfjes dan met elkaar spelen.
In de zomer lopen ze natuurlijk lekker in de wei te grazen. De maïs voor onze koeien en varkens verbouwen wij zelf. Met de koeien voldoen wij aan de eisen van het beterleven 2 ster concept van de dierenbescherming.

Wij vinden de uitstraling van de boerderij heel belangrijk, het moet passen in de omgeving, daarom hebben wij rondom ons erf het e.e.a aangekleed met hagen, knotwilgen en singels.

Sinds april 2023 zijn wij begonnen met vlees verkoop vanaf onze boerderij, wij bieden rund en varkensvlees aan van onze eigen runderen en varkens. Ondertussen is het al een echte boerderijwinkel geworden zo zijn er van allerlei lokale producten te koop in ons winkeltje, denkend aan jam, meel, sappen, kaas en andere lekkernijen.
Bekijk onze facebookpagina boerderijdezwaluwhoeve voor meer informatie.

Het winkeltje is geopend op vrijdagmiddag en zaterdagochtend en iedere
1e zaterdag van de maand is er de gelegenheid om een kijkje te nemen op ons erf!

Met deelname aan ijsselvallei boert en eet bewust hopen we het contact met de burger nog meer te versterken en ons verhaal te delen!

Familie Hopman

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

    Landelijke partners

    Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

    Streek partners