Welkom op de website van IJsselvallei

Kwekerij Hartink

Mijn naam is Jan Hartink. In Twello run ik een sierteeltbedrijf. Dat betekent dat ik kassen heb, waar planten en bloemen worden geteeld, die bedoeld zijn om naar te kijken en van te genieten, en niet om van te eten.

Onze planten telen we volgens strenge voorschriften, die jaarlijks worden gecontroleerd, de MPS certificering. Dit betekent dat we gecontroleerd worden op onder andere het gebruik van bestrijdingsmiddelen, bemesting en energie. Omdat we onze planten verkopen aan bedrijven zoals tuincentra en diverse supermarktketens, zijn we verplicht aan deze voorschriften te voldoen.

Ook hebben we een eigen concept waar we planten onder uitbrengen, dit heet Happy Summer. We hebben een proeftuin waar we diverse soorten planten en bloemen als het ware testen, voordat we ze op de markt brengen.

Steeds zoeken we naar manieren om op een steeds meer natuurlijke wijze te werken. Zo gebruiken we steeds minder bestrijdingsmiddelen, omdat we alternatieven kunnen gebruiken voor de bestrijding van insecten. Momenteel zijn we volop bezig om te zoeken naar een natuurlijk remmiddel; dit is een middel dat ervoor zorgt dat een plant niet te hard groeit. Dat heeft alles te maken met de eisen die afnemers aan onze planten stellen. Omdat natuurlijke middelen nog heel nieuw zijn en er geen ervaring mee is, moeten we daar eerst proeven mee doen, voordat we het echt kunnen inzetten.

Regenwater vangen we op ons bedrijf op in grote bassins, en kunnen we gebruiken om de planten in de kas te voorzien van water. Het water dat we niet gebruiken, wordt gezuiverd en teruggeloodst naar de sloot. Op die overgang naar de sloot is een kikkerpoel, waar een flink aantal kikkers in de zomer goed van zich laat horen.

Tussen de kassen lopen regelmatig reeën, die daar een beschutte plek weten te vinden. Het is mooi dat we op die manier ook natuurelementen met onze bedrijfsvoering kunnen combineren.

Ik vind het ontzettend belangrijk dat de uitstraling van de agrarische sector naar de burgers wordt verbeterd, en dat veel meer de nadruk komt te liggen op al de positieve ontwikkelingen die in de sector gaande zijn.  Door mee te doen met Boert Bewust hoop ik daar een extra steentje aan bij te dragen!

Kwekerij Hartink

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Kwekerij Hartink doet regelmatig mee aan Kom in de Kas en neemt de familie deel aan scholenprojecten. Ook is er aandacht voor beschikbaar stellen van werk voor mensen met een beperking.

  • Er wordt aan strenge milieueisen voldaan in de kas van Hartink. De planten worden geteeld volgens strenge voorschriften, die jaarlijks worden gecontroleerd, de MPS certificering. Dit betekent dat het bedrijf gecontroleerd worden op onder andere het gebruik van bestrijdingsmiddelen, bemesting en energie.

  • Er zijn 45 zonnepanelen die een deel van de electriciteitbehoefte van het bedrijf voorzien.

  • Er is een groenstrook om het bedrijf heen gepland en een kikkerpoel op de overgang van de wateropslag naar de sloot. Tussen de kassen lopen regelmatig reeën, die daar een beschutte plek weten te vinden.

  • Het bedrijf heeft een landschapsplan.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners