Welkom op de website van IJsselvallei

Lagerweij’s Pluimveebedrijf

Wij zijn de familie Lagerweij. We hebben een pluimveebedrijf met leghennen in het Gelderse plaatsje Epe.

Onze kippen worden op verschillende manieren gehouden. Er zijn diverse concepten, zoals het BeterLeven keurmerk (1 ster) en Freiland, waar wij aan voldoen. Zo krijgt een deel van de kippen uitloop in de wintergarten, en loopt een ander deel van de kippen ook buiten in de wei.

De reden om verschillende groepen kippen te houden volgens verschillende voorschriften, is dat onze sector heel gericht moet zijn op wat de markt vraagt. Die vraag kan behoorlijk wisselend zijn, en het is een uitdaging om daarop te anticiperen. Door onze manier van werken, proberen we toch een soort evenwicht te bereiken in vraag en aanbod.

De gezondheid van de dieren krijgt veel aandacht, omdat we weinig mogelijkheden hebben om zieke dieren te behandelen. Hygiënisch werken en veel preventieve zorg zijn daarom noodzakelijk.

Bij ons bedrijf hebben we een ruimte ingericht met automaten waar mensen eieren kunnen kopen. Het is erg leuk om op die manier mensen uit de buurt, en in de zomer ook veel campinggasten te kunnen laten genieten van een vers eitje.

We doen mee met IJsselvallei Boert en Eet Bewust, om zichtbaar te zijn voor onze omgeving, zodat mensen ons (her)kennen en we draagkracht houden voor het voortzetten van ons bedrijf!

Lagerweij’s Pluimveebedrijf

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Buren zijn burgers geworden, en daar moet je een plek én draagkracht vinden om je bedrijf goed te kunnen runnen. Transparant werken is ontzettend belangrijk, om te laten zien wat we doen.

  • Wij nemen extra maatregelen voor extra reductie van fijnstof, dit zijn dus meer maatregelen dan wettelijk verplicht is. Zo dragen we zorg voor een prettig leefomgeving van omwonenden.

  • We maken gebruik van energiebesparende maatregelen door onder andere het gebruik frequentieregelaars. Zo gaan we zuinig om met energie.

  • Het overgrote deel van de kippen houden we volgens de voorschriften van het BeterLeven 1 ster- keurmerk en het Freiland keurmerk. Zo hebben alle kippen overdekte scharrelruimtes (de wintertuin) en mag een deel van de kippen ook naar buiten.

  • Omdat we geen medicijnen mogen gebruiken, is het ontzettend belangrijk om ziekten bij de kippen te voorkomen. Wij vragen daarom ook de dierenarts om sectie te verrichten als er een kip dood gaat. Zo kunnen wij problemen vroegtijdig op sporen.

  • We hebben een stuk land gehuurd waar natuurinclusief geboerd wordt en waarvan de buitenste randen met akkermengsel is ingezaaid. De bloemen op deze randen trekken insecten aan, die vervolgens weer vogels aantrekken die óók de eikenprocessierups op het menu hebben staan.

  • Ons bedrijf moet netheid uitstralen, en geen geen rommelige indruk geven. Bloeiende planten en struiken geven een verzorgde indruk en bieden onderdak aan vogels en insecten.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners