Welkom op de website van IJsselvallei

Melkveebedrijf Welgelegen

Wij zijn familie Lankhorst.

In Voorst runnen wij een melkveebedrijf, een pachtbedrijf, dat onderdeel is van Landgoed Beekzicht. Zowel de melkkoeien, als de jonge koeien (het jongvee), lopen een groot deel van het jaar in de wei.

Omdat ons bedrijf onderdeel is van een landgoed, en een landgoed weer valt onder de Natuurschoonwet, is dit ook heel bepalend voor onze manier van boeren. Zo is ons bedrijf zó ingericht met diverse landschapselementen, zoals hagen, knotwilgen en een hoogstamboomgaard, dat het goed passend is in de omgeving, en er aantrekkelijk uitziet.

Milieu en natuur krijgen volop de aandacht binnen onze bedrijfsvoering. Zonnepanelen op de daken van de stal zorgen voor meer dan 75% van de stroom die we verbruiken. Natuurelementen zijn erg mooi, maar leveren ook de nodige uitdagingen voor het runnen van ons bedrijf. Het is de kunst daarin een balans te vinden.

Over het kerkenpad dat door één van onze weilanden loopt, wandelen regelmatig mensen, waar we zo af en toe een praatje mee maken. We willen mensen graag meer vertrouwd maken met het boerenleven. We vinden die verbinding met burgers via verschillende maatschappelijke initiatieven erg leuk, en daarom doen wij mee met IJsselvallei Boert en Eet Bewust!

Melkveebedrijf Welgelegen

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    We willen graag laten zien waar we mee bezig zijn om mensen weer meer bekend en vertrouwd te maken met het boerenleven. En ook het beeld vanuit de maatschappij naar ons toe vinden we interessant. Hoe ziet de samenleving ons? Daarover gaan we graag in gesprek.

  • We hebben een extensief bedrijf, wat ons in staat stelt om zelfvoorzienend te boeren en het ruwvoer voor onze koeien zelf te verbouwen.

  • We gaan efficiënt met energie om; waar we energie kunnen besparen, proberen we dit zeker te doen. Door het gebruik van zonnepanelen op de staldaken, wekken we voor het grootste deel onze eigen energie op

  • Om gezonde dieren te hebben én te houden is veel aandacht en zorg voor hun welzijn noodzakelijk. Ze komen volop buiten in de wei, maar ook de stal is comfortabel ingericht met bijvoorbeeld koeborstels, zodat de dieren het goed hebben.

  • Voorkomen is beter dan genezen, en we werken dan ook veel preventief. De aanschuifrobot zorgt ervoor dat de koeien altijd vers voer hebben. Verder laten we ons ondersteunen door de dierenarts en welzijnssensoren die de gezondheid van de koeien in de gaten houden .

  • We wonen in een mooie, natuurlijke omgeving, wat deel uitmaakt van een landgoed en waar ons bedrijf in moet passen. Gelukkig is er de laatste jaren steeds meer kijk op vitaliteit en diversiteit, noodzakelijk om gewassen gezond te houden. In de toekomst willen we ons daar graag verder in verdiepen.

  • De basis van ons bedrijf begint bij een goede zorg voor de koeien. Vandaar uit is ook de uitstraling van ons bedrijf natuurlijk belangrijk. We vinden het belangrijk dat het bedrijf opgeruimd en netjes is.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners