Welkom op de website van IJsselvallei

Melkveehouderij De Weuste

Ik ben Evert-Jan. In het Gelderse plaatsje Twello run ik samen met mijn kinderen een melkveebedrijf. Ons bedrijf ligt op een unieke plek, dichtbij het dorp, maar tegelijk een echt agrarisch gebied. De boerderij stamt al uit 1877, en gaat al generaties mee.

Op ons bedrijf houden we ongeveer 100 melkkoeien en 60 stuks jongvee. De koeien gaan ieder voorjaar, zodra het weer het toelaat, de wei in, en lopen tot in het najaar buiten. We genieten zelf enorm van dit typische Hollandse plaatje, de grazende koeien in de groene wei.

We besteden volop aandacht aan de gezondheid en het welzijn van onze dieren. In de ontwikkeling van ons bedrijf proberen we steeds weer keuzes te maken die voor lange termijn houdend zijn, zodat we een gezond bedrijf houden, dat toekomstbestendig is.

Naast de zorg voor de dieren, besteden we ook aandacht aan natuurbeheer op ons bedrijf. Vogels hebben alle ruimte om te nestelen en insecten te vinden om zich mee te voeden. Ook vleermuizen vliegen er rond.

Door schoolklassen op ons bedrijf te ontvangen, leren we kinderen over het leven op de boerderij, en wat er komt kijken bij het produceren van voedsel. De beleving van het boerenleven en natuurbeleving willen we graag meer bij burgers onder de aandacht brengen. We verkopen momenteel rauwe melk en eieren van onze kippen vanaf ons erf, mogelijk willen we dat in de toekomst verder uitbreiden. Gastvrijheid is belangrijk, we willen graag dat mensen zich welkom voelen bij ons. Door onze deelname aan Boert Bewust hopen we dit verder te gaan versterken.

Melkveehouderij De Weuste

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

 • Maatschappij

  Door schoolklassen op ons bedrijf te ontvangen, leren we kinderen over het leven op de boerderij, en wat er komt kijken bij het produceren van voedsel. De beleving van het boerenleven en natuurbeleving willen we graag meer bij burgers onder de aandacht brengen. We verkopen momenteel rauwe melk en eieren van onze kippen vanaf ons erf, mogelijk willen we dat in de toekomst verder uitbreiden. Gastvrijheid is belangrijk, we willen graag dat mensen zich welkom voelen bij ons. We vinden het belangrijk om de verbinding op te zoeken met onze omgeving. Ik ga graag het gesprek aan en ben benieuwd wat de maatschappij vindt en verwacht van de agrarische sector. Op mijn erf heb ik een ruimte beschikbaar gesteld en ingericht voor Syrische kaasmakers. Een deel van deze Syrische kaas wordt op het erf ook verkocht, net als rauwe melk en eieren.

 • Al het ruwvoer voor de koeien wordt op het bedrijf zelf geproduceerd.

 • Er wordt veel aandacht aan het welzijn van de koeien besteed. Zo hebben de koeien volop loopruimte, koeborstels en strooisel in de ligboxen, volgens de Maatlat Duurzame Veehouderij.  Dit leidt tot tevreden koeien en rust in de stal. Ook lopen de koeien een groot deel van het jaar buiten.

 • De gezondheid van de koeien is belangrijk voor gezonde melk. Regelmatig doe Evert Jan een ronde door de stal om de koeien te controleren. Verder wordt de stal goed schoongehouden met bijvoorbeeld een mestschuif.

  Zowel de melkkoeien als de jongere dieren van familie Aalpoel gaan in het voorjaar en de zomer de wei in. In de stal komen zij ook niks te kort; er is veel ruimte om te liggen en eten, en het dak van de stal is geïsoleerd. Dit zorgt op warme dagen voor minder hitte in de stal. De Dier Dag Dosering (een kengetal dat inzicht geeft in het medicijnengebruik op een bedrijf) is zeer laag op melkveebedrijf De Weuste.

 • Op melkveebedrijf De Weuste worden weidevogels beschermd. Samen met een vrijwilliger worden
  nesten van weidevogels opgezocht en beschermd. Ook zaait Evert Jan op één perceel een speciaal
  ‘voedselakker’ mengsel in. Het gewas dat op dit perceel groeit, dient als voedsel voor wilde dieren en blijft
  het hele jaar staan. Op de boerderij zelf wemelt het van de boeren zwaluwen; ieder jaar weer een mooi
  gezicht. Op en rondom het erf zijn verschillende bosjes en knotwilgen die plek bieden voor nestgelegenheid voor vogels. Er is een kikkerpoel en vleermuizen vliegen er rond.

 • Familie Aalpoel boert op een mooie plek, dicht tegen het dorp Twello aan. Zij houden
  rekening met hun directe omgeving, en daar hoort ook bij dat het erf er verzorgd uitziet. Dit is extra van
  belang aangezien er op melkveebedrijf De Weuste rauwe melk, eieren en Syrische kaas wordt verkocht.

 • Op melkveebedrijf De Weuste wordt zonne-energie opgewekt door middel van panelen op
  het dak van de melkkoeienstal. Hiermee kunnen zij bijna voorzien in hun eigen energie behoefte. Op het
  bedrijf worden verschillende energiebesparende maatregelen genomen, zoals het gebruik van een
  voorkoeler, frequentieregelaars en led verlichting.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners