Welkom op de website van IJsselvallei

Melkveehouderij Wijgman

In de uiterwaarden van de rivier de IJssel ligt het melkveehouderij van familie Wijgman. Met zijn ouders Jaap en Hetty voert zoon Sander hier de dagelijkse werkzaamheden uit. Samen met zijn vriendin Carlijn woont hij in het dorp Leuvenheim. Zijn ouders wonen op de boerderij; de plek waar Sanders opa ooit naartoe verhuisde. De boeren uit de omgeving waren destijds sceptisch, want het boeren in de uiterwaarden brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Toch heeft de familie geen moment spijt gehad van de verhuizing en zij boeren nu al generaties lang met ontzettend veel passie op deze prachtige plek midden in de natuur.

De melkveehouderij van familie Wijgman heeft een extensieve bedrijfsvoering, er is veel grond in verhouding tot het aantal koeien. In totaal hebben zij 110 melkkoeien en houden ze 80 stuks jongvee. Op de grond die zij in beheer hebben, worden de koeien maximaal geweid. De gronden worden natuurinclusief beheer. Door het inzaaien van grasland en akkerranden met kruidenrijke  bloemenmengsels, wordt positief bijgedragen aan de biodiversiteit. Verder wordt rekening gehouden met de weidevogels, eventuele nesten worden opgespoord. Om dit zo effectief mogelijk te kunnen doen, staat de aanschaf van een drone op de verlanglijst.

Het streven is de kringloop op het bedrijf zo veel mogelijk te sluiten, zodat zo min mogelijk voedingsstoffen zoals kunstmest en krachtvoer van buitenaf moeten worden aangevoerd. Nu al telen ze zelf het ruwvoer en een deel van het krachtvoer voor hun koeien. Ook voor wat betreft stroom is het bedrijf zelfvoorzienend. De zonnepanelen op de stal produceren zoveel energie dat zij, naast hun eigen melkveehouderij, maar liefst 65 huishoudens kunnen voorzien van stroom!

Diergezondheid en dierwelzijn zijn belangrijke speerpunten voor Sander en zijn ouders. Twee keer per dag controleren zij al hun dieren. De gezondheid en het welzijn van de dieren worden daarnaast gemonitord via de halsbanden die de koeien dragen. Daarmee worden het aantal stappen en herkauwbewegingen bijgehouden. De kwaliteit en samenstelling van de melk worden gemeten. De gezondheid van de koeien is hieraan af te lezen. Bij afwijkingen op de normaalwaarden ontvangen ze een melding op de smartphone en kunnen ze de nodige actie ondernemen.

“Het werken met dieren in deze omgeving geeft voldoening, zeker wanneer het je doel dat je voor ogen bereikt. De rust rondom de dieren is heel prettig, afgewisseld met de dynamiek die het bedrijf met zich meebrengt.” zegt de familie Wijgman.

Benieuwd naar het bedrijf van de familie? Neem eens een kijkje op hun Facebookpagina: Melkveehouderij Wijgman.

Melkveehouderij Wijgman

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

    Landelijke partners

    Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

    Streek partners