Welkom op de website van IJsselvallei

Hoeve de Wellinkhof

Wij zijn familie Van Maanen. Samen wonen en werken wij op ons melkveebedrijf, Hoeve de Wellinkhof in Terwolde.

Onze boerderij ligt op loopafstand van de rivier de IJssel, niet ver van het vliegveld Teuge. Bij ons op het erf kun je de parachutisten zien zweven door de lucht. In de verte zien we de stad Deventer liggen. Al in de 14-de eeuw lag er op onze plek een boerderij, op een terp, op de vruchtbare klei. Er waren nog geen dijken langs de IJssel en door de terp was de plek veilig tegen overstromingen.

Op ons bedrijf houden we melkkoeien en bijbehorend jongvee. De melkkoeien produceren heerlijke melk, dat uiteindelijk verwerkt wordt in zuivelproducten voor Albert Heijn. Nog maar een paar jaar geleden (2016) bouwden we een nieuwe stal, met alle gemak, comfort en ruimte die de koeien nodig hebben. We kiezen ervoor om de koeien niet te beweiden, omdat we geloven dat een constant rantsoen en een contant klimaat bijdraagt aan het welzijn en gezondheid van de koeien. Wel krijgen de koeien in de zomer en herfst vers gras, dat direct na het maaien aan de dieren wordt gevoerd.
Omdat we zuinig zijn op onze koeien en we ze niet graag ziek zien, geven we ze mineralenbolussen. Deze bolus komt in de maag van de koe terecht, waar steeds een beetje van de mineralen aan het lichaam wordt afgegeven. Zo bouwt de koe haar weerstand op en hebben we weinig problemen met ziekten.

We willen graag de burger betrekken bij de boerderij en de beleving geven van het boerenleven. We willen laten zien hoe de boer, ondanks alle ingewikkelde regelgeving en opgelegde beperkingen door de overheid, steeds weer zorg draagt voor voedsel. We hebben een huifkar aangeschaft, waarmee we tochten over ons eigen land organiseren. Ook zijn we een gecertificeerde educatieboerderij, we ontvangen graag schoolklassen voor een leerzame boerderijles.

Door mee te doen met IJsselvallei Boert en Eet Bewust, hopen we ons verhaal nog zichtbaarder te maken en zo het contact met de burger te versterken!

We verzorgen ook huifkartochten. In overleg is veel mogelijk. 06-12634753

Hoeve de Wellinkhof

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    We vinden het belangrijk dat het lijntje tussen boeren en burgers korter wordt, dat mensen betrokken worden bij de boerderij. Door het ontvangen van schoolklassen, kunnen we ons verhaal vertellen en kinderen vertrouwd maken met het boerenleven.

  • Ons bedrijf beschikt over voldoende land om al onze mest te kunnen gebruiken en ons eigen voer te verbouwen. Een deel van de mest wordt gescheiden. Het dikke deel, de dikke fractie, scheiden we dan van het water. Het water gaat de mestput weer in en komt op het land. De dikke fractie gebruiken we om de ligboxen mee op te vullen. Het levert een zacht, aangenaam biobedding op voor de koeien.

  • Met zonnepanelen wekken we onze eigen energie op. Daarnaast hebben we werkzaamheden die relatief veel energie kosten zó gepland dat dit plaatsvindt tussen 11 en 15 uur. Dit is het tijdspad waarbinnen de meeste energie wordt opgewekt. Door op deze manier te werken gebruiken we zoveel mogelijk groene energie.

  • Onze koeien blijven bewust het hele jaar op stal. De stal is comfortabel ingericht en er heerst een aangenaam klimaat. Er is veel ruimte in de stal, wat rust geeft aan de dieren. Er staat dagelijks vers gras op het menu, dat na het maaien gelijk wordt gevoerd.

  • Wij zorgen goed voor onze koeien en proberen hen een goede weerstand te geven, bijvoorbeeld door extra mineralen te geven. Als een koe ziek is doen we ons best om haar op biologische manier weer te laten herstellen.

  • Als rentmeester voelen we ons verantwoordelijk voor de schepping en dus ook voor de natuur die met ons bedrijf verbonden is. We proberen de natuur zo min mogelijk te verstoren. Vrijwilligers zoeken de nesten van de weidevogels zodat we die kunnen beschermen. De reeën achter in het land zijn gewend aan de trekker, en gaan rustig hun gang als wij aan het werk zijn.

  • We vinden het belangrijk dat ons bedrijf er netjes bij ligt en een positieve uitstraling heeft.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners