Welkom op de website van IJsselvallei

1 april 2021

Boerin Yvonne maakt ambachtelijk boerenijs op IJsboerderij De Schellenberg

Naast het leveren van melk aan de fabriek, kiezen steeds meer boeren voor het zelf verwerken van hun melk tot kaas of yoghurt. Zo ook de gedachte van één van onze deelnemers Yvonne Verbeek, die met haar vriend Chris van Werven een melkveebedrijf runt in Vorchten. Na een periode van voorbereiding en het volgen van de nodige cursussen over ijsbereiding opent Yvonne halverwege april van dit jaar haar ijsverkoop punt op boerderij De Schellenberg.

Boerenijsje van eigen bodem

“Ik heb er heel veel zin in”, aldus een stralende Yvonne. “Mijn droom is al heel lang om onze weidemelk te verwerken tot een product wat ik direct vanaf de boerderij kan verkopen. Zo kan ik mijn melk meer waarde geven naast het leveren van onze melk aan de fabriek én kan ik het verhaal van onze boerderij vertellen”. Het vertellen over het proces van gras, via de koe tot melk naar ijs vindt Yvonne belangrijk. “Ik krijg altijd verrassende vragen van mensen van buiten de boerderij over onderwerpen die voor mij heel logisch zijn. Maar ook andersom zet het gesprek mij aan het denken, bijvoorbeeld over wat mensen belangrijk vinden om te zien of waar de interesse ligt”.  Yvonne verwacht veel aanloop op haar verkooppunt. Omdat wij aan fietsroutes zitten waar veel toeristen langs komen is ijs het perfecte product. Ik heb best lang tijd genomen voor de voorbereiding, maar nu kan ik niet wachten totdat ik de eerste klanten blij kan maken met een lekker boeren ijsje van eigen bodem”

Verschillende smaken

Yvonne maakt 12 verschillende smaken schepijs, van stracciatella tot vanille. Dit doet ze in een aparte ruimte met een ijsmachine op de boerderij. “Van de cursus ijsbereiding bij het Nederlands IJscentrum heb ik ontzettend veel geleerd hoe je het beste ijsje kunt maken. Ik sta nog maar aan het begin van mijn ijscarrière’, vertelt Yvonne bescheiden, er is nog zoveel mogelijk qua smaken en samenstelling. Dat vind ik leuk om me daar verder in te verdiepen. Naast het werk op de boerderij en mijn baan bij een bank is dit een mooie aanvulling”. Vooralsnog verkoopt Yvonne alleen vanaf de boerderij. .Als het goed loopt hoopt ze de verkoop uit te breiden naar lokale winkels en horeca. “Maar eerst de opening op onze boerderij half april!”, sluit Yvonne met een lach af.

Wil je Yvonne en de ontwikkelingen op haar ijsboerderij volgen? Kijk dan op haar facebook pagina.

 

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners