Welkom op de website van IJsselvallei

3 april 2021

Leer de boeren en tuinders van IJsselvallei beter kennen: Jan en Marry de Zwaan

Wie zijn jullie? In het mooie dorpje Emst net buiten de bebouwde kom wonen wij, Jan en Marry de Zwaan. Samen hebben wij zeven kinderen waarvan er twee nog thuiswonen,  en 11 kleinkinderen. We voelen ons nog 62 jaren jong.

In 1990 zijn wij hier komen wonen met vier kinderen. (We zijn geboren Oldebroekers) De jongste drie kinderen zijn in Emst geboren.

Hoeveelste generatie? De vorige eigenaar had geen opvolger. Van familie De Zwaan is het de 1e generatie op dit bedrijf.

Sinds vorig jaar is er een samenwerking met drie zonen. Het is een pluimveebedrijf met biologische legkippen. Als neventak zijn er ongeveer 140 schapen. In de winterperiode/voorjaar kan het druk zijn met de schapen en het aflammeren.

Hobby’s? witte melkgeiten en Nubische geiten. De passie van Jan is het vleesras Belgische Blauwe Koeien. Maar Jan ziet ook graag een mooie melkkoe. Als kind wou hij altijd al graag boer worden. (Koeienboer, Melkveehouder)

Trots? is voor ons een moeilijk woord. Werken met de dieren geeft voldoening. Ons levensmotto is dan ook: Het nog altijd boer kunnen zijn in deze lastige tijd. Niet te veel zeuren en achterom kijken (Is soms weleens lastig)

Lievelingseten? Jan: bloemkool met een sausje. Tegenwoordig ook wel eens een lekker pastagerecht (lasagne of spaghetti). Brood met allerlei soorten fruit als beleg. Marry  graag spruitjes en brood met tomaat, ei,komkommer en een plakje boerenkaas of fruit als beleg. Het liefst met roomboter.

Trekkermerk? Jan heeft niets met machines of trekkers. Als het maar werkt. De zonen zijn fan van het trekkermerk John Deere.

Genieten? We kunnen erg genieten van onze kinderen en kleinkinderen als we een gezinsdag/uitje hebben. Het familieweekend een paar jaar geleden is dan ook iets waar we met dankbaarheid op terugkijken.

Wat doe je op een vrije dag? Op een vrije dag (die je soms gewoon moet nemen, anders komt het er niet van) gaan we weleens fietsen. Meestal samen met anderen.

Wat weet niemand van je? Of we geheimen hebben?  Dat is hier niet aan de orde. Ze mogen alles weten. Het geboorteadres is voor ons allebei hetzelfde.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners