Welkom op de website van IJsselvallei

7 mei 2021

Leer de boeren en tuinders van IJsselvallei Boert en Eet Bewust kennen: Alma Frederiks en Erik Tijhaar

 

Wij zijn Erik Tijhaar en Alma Frederiks

Wij zijn respectievelijk 58 en 52 jaren oud en hebben sinds 2000 het melkveebedrijf van Alma’s ouders overgenomen. Op dit moment melken we ongeveer 110 melkmoeien op 90 hectare. We hebben rond de 50 stuks jongvee.

Onze boerderij staat op een terp in de uiterwaarden van de IJssel tussen Dieren en Doesburg. Het gebeurt regelmatig dat onze landerijen onder water staan. In 1995/1996 stond het rivierwater extreem hoog. We hadden toen nog enkele centimeters speling. Dat was een spannende tijd.

In de winter hebben we duizenden ganzen “te gast” en in de zomer eten onze koeien van het gras. We weiden zoveel mogelijk, liefst dag en nacht. Wij hechten aan natuur en landschap en proberen de boerderij daar zo goed mogelijk in te passen.

Alma is de zesde generatie die boert op deze plek.  Wij hebben twee kinderen gekregen, Luuk en Mark. Luuk woont sinds december op kamers in Enschede. Alwaar hij civiele techniek studeert. Mark is met het laatste jaar van het VWO bezig en wil daarna ook naar Enschede. Wat hij wil studeren is nog de vraag, maar wel iets technisch.

Wij hebben elkaar tijdens onze studie op de sociale academie ontmoet. Erik heeft 10 jaar met asielzoekers gewerkt en Alma is eerst verder gaan studeren, Algemene sociale wetenschappen in Utrecht. En heeft daarna een aantal jaren gewerkt bij het Algemeen Maatschappelijk Werk en Bureau Jeugdzorg. We woonden op een flat (negen hoog) in Zwolle. En toen begon de boerderij te kriebelen.

Mijn vader zou binnen afzienbare tijd 65 jaar worden. En aangezien het een pachtboerderij is zou de pacht dan aflopen. We zijn er in een aantal jaren ingegroeid en hebben uiteindelijk besloten de stap te maken.

De boerderij dateert uit 1883. Begin jaren zeventig is de eerste ligboxenstal gebouwd. Eind jaren 80 is deze verlengd. In 2016 hebben wij er een ligboxenstal naast gebouwd met twee melkrobots erin. Wij zijn daar ontzettend blij mee. Er is echt een leven voor en na de robot. We hebben meer tijd voor andere dingen en we zijn een flexibeler geworden.

In de vrije uurtjes genieten we van lezen, theater/ bioscoop/sauna/lekker eten, sporten en wandelen. En Erik houdt van voetballen (kijken).

Onze ultieme vrije dag begint met lekker uitslapen en een rustig ontbijt met een kop koffie en de krant. Waarna we of een mooie wandeling gaan maken of lekker naar de sauna gaan. Aan het eind van de dag bij een goed restaurant eten en drinken, waarna we een hotelletje pakken.

Levensmotto: Je oogst wat je zaait.

Quilty pleasure: Chateau  Meiland kijken

Wat weet niemand van jullie? Onze pincodes

 

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners