Welkom op de website van IJsselvallei

26 november 2020

Leer de boeren en tuinders van IJsselvallei Boert en Eet Bewust kennen: Simon Verheul en Petra Baaij

Er werd ons gevraagd een stukje te schrijven over “ons “. Jeetje wat moeilijk! Sowieso een stukje schrijven en dan ook nog over jezelf. Nou daar gaan we dan ……..

Wij zijn Simon Verheul en Petra Baaij we wonen met onze 6 kinderen op een melkveehouderij in Loenen. En doen dit samen met ong 200 koeien, 5 schapen, 5 paarden, 2 honden, 5 katten, 3 konijnen en 10 kippen .. Simon en ik zijn 10 jaar geleden samen gaan wonen met ons samengestelde gezin op de boerderij. Hij woonde daar al met zijn 2 dochters Marleen en Irene en zijn 2 zonen Bram en Casper. En ik trok daar bij in met mijn dochters Marit en Leah. Vanuit het Zeeuwse Goes als dochter van een visser  naar de Veluwe op een boerderij. Een hele overgang voor allemaal. Gelukkig ging dat heel erg goed en zijn we vooral super trots op onze kinderen hoe ze er mee om zijn gegaan.  Vorig  jaar hebben wij samen met familie en vrienden en uiteraard onze kinderen dat gevierd en zijn wij getrouwd.

Simon is inmiddels de vierde generatie die hier boert en zijn zoon Bram hoopt hier de 5e generatie te worden. Simon heeft van kleins af aan altijd al gezegd dat hij boer wilde worden net zoals Bram daar heeft eigenlijk nooit twijfel over bestaan. Als kind was dat altijd al degene die in z’n overal en kaplaarzen achter je aan liep te kletsen terwijl je kalfjes aan het voeren was. De liefde voor dieren zat er gewoon al in. Honden, kippen, katten, duiven, konijnen van alles liep hij mee rond. En zelfs nu nog …..waar Bram is achtervolgen onze honden Amber en Olaf hem.  Wij vinden ook echt dat de kinderen zelf hun weg moeten vinden en moeten kiezen waar ze gelukkig van worden. Maar kennelijk zit boer zijn toch in je bloed .

Zelf heb ik jaren in de mode gewerkt en kom uit een Zeeuwse visserij familie. Als kind woonde mijn beste vriendin op een boerderij en daar stond ook mijn pony. Ik heb daar dan ook heel veel tijd doorgebracht. En riep ook altijd …..ik ga later op een boerderij wonen. Het heeft wat jaartjes geduurd maar het is er toch van gekomen.

En de wereld tussen visserij en boerderij is niet zo groot. Hard werken, zelfstandige vrouwen,  afhankelijk van het  weer en bovenal vrijheid en natuur.

Simon speelt al vanaf zijn 12e accordeon. Zijn enthousiasme en liefde  voor muziek heeft ook mijn dochter Leah aangestoken zij speelt saxofoon en samen gaan ze iedere week naar het MMT orkest. Genieten van het muziek maken samen met anderen.

De liefde voor paarden zit erbij mij al vanaf jongs af aan in. Mijn ouders snapte er werkelijk niets van, ieder paard moest geaaid worden en pony ritjes op braderieën waren favoriet. En toen ik eindelijk op m’n 12e op paardrijles mocht was  dan ook het hek van de Dam. Ook dit deelde ik al met mijn beide dochters. Maar inmiddels rijdt ook Simons dochter Marleen al jaren en volgt zelfs een paardensport opleiding en hoopt hier haar werk van te kunnen maken.

“Wat de boer niet kent …..” dat gezegde gaat hier wel op. Simons voorkeur gaat zeker uit naar stamppot! Maakt niet uit wat voor stamppot, Aardappels, vlees, groente.

Maar wat een pech, laat ik nou van het uitproberen van div recepten houden. Dus deze Gelderse boer heeft de afgelopen jaren al heel veel verschillends op z’n bord gehad. Mosselen, oesters, kreeft, slakken, Chinees, Italiaans, Indisch. En stiekem geniet hij hier ook wel van.

Vrije dagen zijn er niet zo heel veel en dat is ook helemaal niet erg . Maar we proberen ieder jaar wel een weekje met de kinderen te gaan skiën. Sinds Simon is aangestoken met dat virus is hij zeg maar verslaafd. Het liefst met de eerste lift naar boven en net voor het donker de laatste afdaling. In de zomer proberen we er  af een toe een paar dagen er samen tussen uit te gaan en zijn dan dol op fietsen, wandelen en steden en dorpjes bezoeken.

Ondanks het harde werken en de weinige vrije dagen genieten we van de hele dag samenwerken. Je eet altijd  samen, drinkt samen koffie. Geniet van geboorte van de lammetjes en kalfjes.  En tuurlijk is het  ook wel eens niet leuk en mopper je op elkaar als er iets misgaat. Maar we genieten veel meer en zouden beide niets anders willen dan boer en boerin zijn.

Simon en Petra”

 

 

 

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners