Waarom IJsselvallei Boert en Eet Bewust?
Weet jij waar je eten vandaan komt? Misschien heb jij vragen bij de manier waarop voedsel wordt geproduceerd in Nederland, of heb je juist helemaal geen beeld. De deelnemers van IJBeEB willen met de samenleving in gesprek en bijdragen aan een realistische beeldvorming hoe het eraan toe gaat op de boerderij.
In Nederland is nu nog minder dan 1 procent van de beroepsbevolking als agrariër actief. Deze kleine groep zorgt voor het voedsel, waardoor ook de andere 99 procent verzekerd is van veilig en verantwoord voedsel. Dit geeft een ieder de vrijheid om te wonen en werken waar ze dat willen. Ook boeren hebben echter ruimte nodig om te blijven kunnen ondernemen. Daarom is het belangrijk dat die ruimte er is en dat boeren gehoord, maar zeker ook gewaardeerd worden door burgers. Betere en intensievere contacten moeten leiden tot (meer) wederzijds begrip en waardering. Dat werkt naar twee kanten; de burger krijgt een beter beeld van de agrarische sector, door het eerlijke verhaal van de boer. De boer zelf begrijpt beter wat burgers belangrijk vinden.