Welkom op de website van IJsselvallei

De theatervoorstelling Het landschap spreekt.

Een audiovoorstelling in en over het landschap en de natuur. Deze zomer speelt IJssel Anders op 12 plekken in de IJsselvallei de audiovoorstelling Het landschap spreekt.  De bezoekers krijgen een koptelefoon en horen het stuk, gezeten in het landschap, soms bij de IJssel. Het stuk gaat over al die planten, dieren, organismen die om ons heen zijn en die een heel eigen leven hebben.

De Raaf nodigt ons uit: ‘Welkom, mens. Laten we een experiment doen. Stel, de mensen verdwijnen. Plotseling. De mensen verdwijnen uit hun huizen, hun auto’s, hun boerderijen, hun kantoren en restaurants. Alles blijft achter. Foto’s, eten, computers, wasmachines, papier, dieren, planten, schimmels. Alles behalve de mensen en hun lawaai, hun verlangens.

Wat denk je? Zou de aarde in balans komen? Zouden dieren en planten hun leefomgevingen herstellen? Zouden de ijskappen opnieuw bevriezen? Zou de lucht helderder worden? Blauwer? En het gras… groener?”

Dat is de start van de theatrale voorstelling Het Landschap spreekt die eind deze zomer op 12 plekken in de IJsselvallei plaatsheeft. Nikki Terberg, theatermaakster uit Deventer, schreef en regisseerde de landschapsvoorstelling. Nikki is al langer op zoek naar manieren om de natuur en het landschap te verbeelden en te laten beleven. Dat is ook haar intentie bij Het landschap spreekt.

Ze schreef het stuk en  daarna leenden zo’n 30 mensen, jong en oud, hun stem om de rollen in het stuk te verbeelden. Zo ook de Raaf als de verteller en de verbinder.

De bezoekers krijgen bij binnenkomt een koptelefoon en worden na een inleiding in twee groepen verdeeld. Een maakt een vergadering mee van de dieren en de planten die het hebben over hoe ze de boel moeten organiseren nu de mens er niet meer is. De toeschouwers horen al die stemmen: van mieren, bevers, wormen, eiken, de IJssel, de raaf, en bijvoorbeeld de PET-fles. Want die is willens of wetens ook een onderdeel geworden van de natuur en het landschap.

De andere helft van de aanwezigen gaat meebouwen aan een nieuw ecosysteem. Nikki en haar crew bouwden een ‘machine’ die onderdelen van de natuur produceert: een heel grote knikkerbaan die het publiek moet afmaken en bedienen. De toeschouwers doen dat als ware ze zelf een stukje van het landschap, bijvoorbeeld een bij, een zijderups, een bever of een schimmel. Bij binnenkomst heeft iedereen niet alleen de koptelefoon gekregen maar ook een ‘paspoort’ waar in staat wie ze zijn.

De groepen wisselen daarna van speelhelft.

Hoor, zie, ervaar, bedenk en bezoek die heel andere wereld. Het is dus geen stuk met mensen als ‘spelers’, maar we horen de stemmen van onderdelen van het landschap en de natuur. Geen opgeheven vingertje, geen hemelbestormende filosofieën, geen groen gedoe maar een speels, soms humoristische, poëtisch verhaal dat de bezoekers kennis laat maken met de wereld van de planten, dieren en organismen. De bezoekers ervaren zo hoe de wereld, die van anderen dan de mens, in elkaar zit.

De voorstelling duurt anderhalf uur en is geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar. Er zijn stoelen om in het speelveld te gebruiken. Na afloop is er gelegenheid om na te praten.

Het landschap spreekt maakt deel uit van De IJssel anders, is een project van Gerard Hendrix en Albert Corporaal, beiden actief in de IJsselvallei en de IJsseldelta. In de IJssel anders gaan we na wat er gebeurt als we als mens een stapje terug doen: wat zou het landschap, met alles erop en eraan, willen? Zie de website: deijsselanders.nl

Het landschap spreekt is daarvan een logische vertaling.

Dit item gaat over de volgende boer(en)

Melkveehouders Vleesveehouders

Natuurboerderij Villa Bakhuis

Bekijk deelnemer
Melkveehouders, Vleesveehouders

IJsseldijk 3, Veessen

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteund door onze landelijke partners.

Streek partners